Za šole

Stara sem že 200 let. Ali si lahko predstavljate, kako zelo veliko je to? Naj vam povem, da sem to lepo starost dočakala zato, ker so moji predniki kot dobri gospodarji vedno lepo ravnali z menoj. Pa vendar sem se v tem času tudi nekoliko postarala, zato so me sedanji lastniki pred tremi leti v celoti obnovili in to s starimi materiali, da izgledam bolj pristno. Veste, nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in se je vse prevažalo z vozovi, sem jaz opravljala za te vozove vse to, kar danes za avtomobile opravljajo avtomobilski servisi.

Danes boste lahko v kovačiji s starimi orodji preko igre spoznali delo kovača, ki vam ga bo s pomočjo zanimive animacije predstavila Tinca.
Ob vašem obisku na kovačiji vam bomo predstavili delo kovača na tak način, da bo kovač skupaj z vami skoval žebelj ali podkvico iz železa, ki se bo pred vami segrevalo na velikem kurišču v kovačiji.
Najbolj pogumni si boste lahko s pomočjo vaših učiteljev v lesene deščice vtisnili začetne črke svojih imen z železno abecedo, ki jo bomo segreli na ognju.

Kovač je za segrevanje železa potreboval oglje. Pa veste, kako nastane oglje? Prepričani smo, da vas to zanima, zato vam bomo preko kratkega filma prikazali pridobivanje oglja z žganjem kope.
Ko si boste ogledali življenje in delo kovača na kovačiji, se bodo zagotovo začeli oglašati tudi vaši želodčki. Brez skrbi, ne boste ostali lačni, kajti za vas se bo v tem času na vroči žerjavici pripravljala kovaška malica - pečen krompirček. Boste videli, kako vam bo teknil. Postregli vam ga bomo na klopcah ob kovačiji, kjer vam bodo delali družbo naš pujsek Edi, koza Agata in zajčki.

 

PO KOVAČEVIH POTEH 1.
- PIJAČA DOBRODOŠLICE (domači zeliščni sok ali domači ledeni čaj)
- PREDSTAVITEV KOVAČIJE
- PRAKTIČNI PRIKAZ KOVANJA
- PREDSTAVITEV PRIDOBIVANJA OGLJA (natančen opis preko diapozitivov)
- SPOZNAVANJE DOMAČIH ŽIVALI (mini pujsek Edi, koza Agata in zajčki)
- SPOZNAVANJE RAZLIČNIH DREVES IN ZELIŠČ, ki rastejo ob Kovačiji pri Kovaču

Cena paketa je 3,5€/ na osebo

 

Best World Bookamker williamhill.com reviewwbetting.co.uk

Kontakt

Ivanka, Tinca in Branko Vomer
Janževski vrh 75, 2363 Podvelka
Ivanka 051354880
Tinca 051635171
info@prikovacu.si