Ponudba

Kovačija »PRI KOVAČU«- ohranjanje kulturne dediščine.
V kovačiji je ohranjenih kar nekaj strojev, ki pripovedujejo svojo zgodbo.
Najbolj mogočno je vzmetno kladivo »federhamer«, ki še vedno prosto stoji na lesenih »pilotih«, ki v globini 2-3 metrov služijo kod podstavek kladivu, istočasno pa tudi zmanjšujejo vibracije-tresljaje  ob njegovem delovanju.
Nad vzmetnim kladivom poteka transmisija, ki je nekoč na vodni pogon poganjala to vzmetno kladivo. Kasneje pa je to transmisijo že poganjal elektro motor, ki je ohranjen še danes.
Posebno zanimivost predstavlja ročni vrtalni stroj.
Ob več kot dva metra velikem kurišču, ob katerem sta vedno delala dva mojstra, na eni strani stoji meh, ki je nekoč služil za ustvarjanje ognja, potrebnega za kovanje.
Kasneje so za to uporabljali ventilator, ki je na drugi strani kurišča prav tako ohranjen še danes in še vedno služi svojemu namenu.

KOVAČIJA »Pri Kovaču«- obnavljanje kovaškega znanja
Nekoč je bila kovačija skoraj na vsaki kmetiji, saj je bila nujno potrebna za popravilo vsakršnega kmečkega orodja.
Danes pa kovačij ni več, zato je ta kovačija še toliko bolj pomembna, saj bo tako sedanjem kot tudi prihodnjim rodovom omogočila spoznavanje te dejavnosti.
Na kovačiji vas bomo pod roko kovaškega mojstra popeljali skozi izdelavo  od železa do izdelka.

KOVAČIJA »PRI Kovaču«- prostor za druženje in sprostitev
Ob ognju, ki v svojem odsevu riše slike po stenah in ob »kovaški malici« vam bomo pričarali vzdušje pozabljenega časa preteklosti. Voda iz izvira, ki s svojim šumenjem napolnjuje prostor, toplota, ki jo oddaja ognjišče, nekje v ozadju melodije pevcev, ki jih že zdavnaj ni več- vse to naj vam da občutek, da ste tukaj, ta trenutek, s svojimi in da vam je lepo.

KOVAČIJA »PRI Kovaču«- KOVAŠKA SOBA za prenočišče obiskovalcem in popotnikom
Kadar bo delo v kovačiji prenaporno, kadar bo druženje s prijatelji trajalo predolgo v noč ali kadar boste ob ognju enostavno pozabili na čas – vas bo nad kovačijo prijazno čakala »Kovačeva soba« Toplota mogočnega dimnika in šumenje bližnjega potoka vas bosta zazibala v sladek spanec.

Odpiralni čas za obiskovalce in goste :
Po najavi vse dneve v tednu.

Best World Bookamker williamhill.com reviewwbetting.co.uk

Kontakt

Ivanka, Tinca in Branko Vomer
Janževski vrh 75, 2363 Podvelka
Ivanka 051354880
Tinca 051635171
info@prikovacu.si